Arie Blaauboer, keurslager

Keurslager Arie Blaauboer uit Zwaag wint op Paasvee tentoonstelling in Schagen

De Paasvee tentoonstelling trekt publiek vanuit de gehele provincie en is met name ook erg populair onder de slagers. Er kunnen immers belangrijke prijzen voor de dikbilkoeien worden behaald. Dit keer ging het eremetaal naar keurslager Arie Blaauboer uit Zwaag die de trofee ‘Algemeen Kampioen Vrouwelijk Slachtvee’ mee naar huis mocht nemen. Een unieke gebeurtenis voor Arie, als vierde generatie uit een echte slagers dynastie.

De verwachtingen vooraf aan de Paasvee tentoonstelling waren hoog gespannen. Zo had de vaste mester van de dik- bilkoeien van Arie Blaauboer al laten weten, dat er nu een exemplaar in zijn stal rondliep waarbij de kwalificatie eredivisie met gemak op kon worden gespeld. Nog niet eerder was er een koe met zulke fraaie vormen en rondingen. Iets waarbij tijdens de keuring extra opgelet wordt.‘Het zou dit jaar zo maar eens kunnen gebeuren’, had de mester Arie kort van tevoren laten weten. Als het allemaal waar mocht worden, had Arie er best een slapeloos nachtje voor over.

De keuring van de verschillende categorieën dikbilkoeien verloopt elk jaar weer volgens een vast patroon. En daar- bij wordt de spanning flink opgevoerd. Zo is er de eerste keuring waarbij alle groepen dikbilkoeien apart worden beoordeeld (de zwart/bont, roodbont en de groep andere kleur). De eerste vier winnaars van deze verschillende groepen gaan door naar de tweede ronde. Bij deze tweede keuring wordt telkens één winnaar gekozen uit de verschil- lende groepen dikbilkoeien. Bij de derde keuring tenslotte wordt er een Algemeen Kampioen gekozen. Bij het Vrou- welijk Slachtvee zwart/bont was het de dikbilkoe van Arie Blaauboer die het hoogste aantal punten wist te behalen.

De ontlading na de spannende finale was ongekend. Arie Blaauboer hierover: ‘het was echt zo spannend omdat de keurmeester twee koeien hetzelfde aantal punten hadden gegeven. Een dubbeltje op z’n kant dus. En dan ben je er zo dichtbij, dan wil je het natuurlijk winnen ook. Ik had echt last van draaiingen in mijn buik. Ik was echt helemaal gelukkig toen ik hoorde dat wij de prijs hadden gewonnen. Geweldig. Ben er nog beduusd van’.

Ook de vaste mester Henk van Zandwijk glom van oor tot oor. Zijn aandeel in deze prijs is natuurlijk enorm. Zo stond de dikbilkoe in zijn stal, waar hij met een speciaal dieet van granen werd afgemest. Daarnaast liet hij de dieren gedu- rende de zomerperiode volop buiten grazen en lopen. Het complete traject, die de dikbilkoe moet doorlopen voordat hij naar de Paasvee in Schagen gaat, wordt verder intensief gevolgd en vormt de beste garantie voor een goed stukje puur Hollands rundvlees.

U kunt dus bij Arie Blaauboer de komende periode weer optimaal genieten van een goed en bovenal smakelijk stukje rundvlees. En om de beker te vieren wordt er in de zaak gedobbeld. Wie daarbij het cijfer één weet te gooien krijgt een lekker stuk grillworst cadeau. Ook de andere leden van het Keurslagerkwartet, waarmee Arie Blaauboer samenwerkt, Jos Smal, Bram Band en Timo Boon zijn trots en feliciteren hun collega met het behalen van dit unieke resultaat.

Arie Blaauboer, keurslager

Korenbloem 82
1689RZ Zwaag
0229242663
maandag 08:30 - 18:00
dinsdag 08:30 - 18:00
woensdag 08:30 - 18:00
donderdag 08:30 - 18:00
vrijdag 08:30 - 18:00
zaterdag 08:30 - 16:30
zondag Gesloten